zondag 27 september 2015

KRALINGEN POP 2015

Gisteravond zou in het Kralingse Bos het Kralingen Pop-evenement 2015 gehouden worden. Zou …. Het is dus niet doorgegaan. Vermeende sponsors wisten op het laatst van niets. Er waren door de gemeente slechts vergunningen afgegeven voor optredens tot negen uur zaterdagavond, terwijl de laatste optredens tot elf uur zouden duren. Tot vrijdag jl. was het luttele aantal van zeshonderd kaarten verkocht voor het spektakel.

Toen ik een paar weken geleden hoorde van het initiatief ‘Kralingen Pop 2015’ ging er een vuurtje in me branden. Ik was twintig toen het eerste, enige echte en tot nu toe ook laatste,  popfestival Kralingen werd gehouden.  Het was werkelijk grandioos. Veel topbands van dat moment waren present. Mijn vriendin en ik genoten met volle teugen van onder andere Pink Floyd, Soft Machine,  Jefferson Airplane (met zangeres Grace Slick), Country Joe and the Fish, Mungo Jerry, CCC inc. Het was toen ook nog eens bijzonder relaxed weer.
Onvergetelijk vond ik … en ik kan niet nalaten het er keer op keer weer over te hebben:  het super-optreden van Pink Floyd, bij het aanbreken van de dageraad … onvergetelijk …onvergetelijk …  ze speelden ‘Set control for the sun’ en tijdens dat nummer kwam de zon heel langzaam op. Kippenvel.

Het vuurtje, dat spontaan in me ging branden toen ik hoorde van de 2015 versie van het Rotterdam Popfestival doofde al snel. Mij bekroop het gevoel dat het nooit zo mooi zou kunnen  worden als het toen was. Hoe goed het misschien ook zou worden het zou nooit kunnen tippen aan 1970. De enige twee bands, die nu in 2015 op het programma staan en in 1970 ook werkelijk optraden waren de toen nog tamelijk onbekende Mungo Jerry en de Nederlandse band CCC Incorporated.
Mungo Jerry bracht enkele bijzonder aanstekelijk liedjes (meezingers) ten gehore en speelde met het publiek door honderden plastic bordjes het publiek in te scheren. Verder trad dus de Nederlandse Country  annex blue grass band CCC Incorporated op; een van de meest succesvolle bands op het festival van toen.  Behalve Mungo Jerry en CCC had de organisatie Tribute bands gecontracteerd, die Pink Floyd, Jefferson Airplane en de Soft Machine heel goed kunnen nadoen en die dus die legendarische bands moesten doen vergeten. Wel heel naïef van de organisatie om te denken dat er publiek zou zijn dat daar in zou tuinen.
Mijn aanvankelijke enthousiasme kreeg ook nog eens een deuk toen ik me mijn bezoek weer herinnerde aan een optreden in Tilburg van een van mijn meest geliefde bands: Fisher-Z. Die band was in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw behoorlijk populair in Nederland. Een New Wave band. Ze hebben in de tachtiger jaren ook nog eens opgetreden in het Rotterdamse Euromastpark. Een fijn (gratis) optreden was dat. Veel bezoekers. Maar wat een afgang was dat optreden in 2002 in Tilburg. De vele hoge tonen in de songs van Fisher-Z die zanger John Watts voorheen moeiteloos kon zingen waren hem nu constant te hoog. Dit getob van John Watts gevoegd bij de wanprestatie van de overige bandleden maakten van de revival van Fisher –Z een grote teleurstelling. Ik ging er enthousiast naar toe met mijn vrouw en twee zonen. We waren na afloop alle vier behoorlijk down want we hielden zo van de pittige energieke sound van die band maar dat was die avond ver te zoeken. Ik had er helemaal de pest in. Wou dat ik niet gegaan was.
Dus ik dacht: ik trap niet in dat namaak Kralingen Pop. Wil niet weer zo teleurgesteld worden. Houd de herinnering aan 1970 lekker vast. Dat was zo mooi, dat wordt toch nooit meer overtroffen. Zelfs niet geëvenaard.

Het beste dat kon gebeuren is gebeurd. Kralingen Pop 2015 is afgeblazen.

1 opmerking:

  1. Ga zeker een keer naar CCC Inc. kijken, want die stellen beslist niet teleur. Ze treden dit najaar overal in het land op.
    https://www.facebook.com/CCCIncOfficieel

    BeantwoordenVerwijderen