Er zijn
mensen, die wat dit betreft, een zwaardere taak hebben dan ik maar ik moet vier
keer per week koken voor mij en mijn vriendin. Mijn vriendin Babs heeft een
hekel aan koken …ze vindt dat een ongemakkelijke activiteit dus begint ze er
niet meer aan. Toch zorgt ze wèl drie
keer per week voor warm eten voor ons. Dat eten koopt ze dan bij de slager. Die
slager verkoopt verrukkelijke maaltijden, variërend van macaroni tot Surinaamse
schotel en asperges met ham tot andijvie met spekjes.
Ik kook dus wel
zelf.
Nu vindt Babs
alles lekker wat ik kook maar ik kan toch niet iedere week met hetzelfde komen
aanzetten. Hoewel ….elke zaterdagavond eten we wel brood met gebakken ei en
spek maar dat kan je toch eigenlijk geen koken meer noemen.
Ik probeer met
koken behoorlijk te variëren en waar ik óók voor zorg is dat de maaltijden
gezond zijn. Bij elke maaltijd, zorg ik er voor, dat er altijd iets vers en
rauw bij geserveerd wordt, bijvoorbeeld….. heel simpel: sla, tomaat of
komkommer…...
Het is
allemaal niet zo ingewikkeld wat ik op tafel zet. Op vrijdag bijvoorbeeld mag
ik graag worteltjes eten. Dat is nog een gewoonte van ‘huis uit’. Altijd aten
we peentjes met gekookte kabeljauw of vissticks en boterjus met ‘gewoon’ gekookte aardappelen. Dat laatste doe
ik nauwelijks meer bij welke groente dan ook eet ik bij voorkeur gebakken
aardappeltjes en de vissticks heb ik vervangen door verse gebakken vis:
scholletjes of forelletjes ….een heel enkele keer koop ik voor de vrijdag wel
eens Slavino’s van IGLO.
Wat ik,
sinds ik met Babs ben, het meest gemaakt heb is chili con carne. Zij koopt dat
trouwens ook vaak bij haar slagertje. Iedereen zal het recept inmiddels wel
kennen maar omdat het zo lekker is en ik iedereen het beste gun, schrijf ik het
hier nog even op:
Doe twee gesnipperde
uien en twee in kleine stukjes gesneden
knoflookteentjes in een koekenpan met verhitte olijfolie. Bak de uien en de
knoflook en voeg er circa 3 ons rundergehakt aan toe (doe er ook wat peper en
zout bij) en bak dat gehakt tot het rul is. Snij dan drie tomaten en een rode paprika
in partjes en voeg die bij mix in de koekenpan. Maak tot slot de pot met bruine
bonen open en doe de inhoud daarvan in de koekenpan en breng aan de kook. Laat
het geheel dan nog twintig minuten zachtjes doorkoken voor een heerlijke Chili-schotel.
Het is nu
tegen etenstijd, dat ik dit zit te schrijven en, wat eigenlijk vrij logisch is,
het water loopt me, terwijl ik dit receptje alleen maar uittik, al uit de mond.
Ja. het is echt smullen geblazen met chili con carne.
Vanavond,
donderdagavond is een bijzondere avond. Dan eten Babs en ik altijd allebei iets
anders. Ik neem dan meestal bij de Jumbo een kant-en-klaar maaltijd en Babs eet
een boterhammetje met een dun plakje kaas. Zij eet de hele donderdag trouwens zowat
niks: ’s morgens een boterhammetje, ’s middags een boterhammetje en ’s avonds dus
ook weer. Dat komt omdat ze op een lijnclub zit en op vrijdagochtend moet ze
daar op de weegschaal gaan staan ………. en door op donderdag heel veel minder te
eten èn niet te snoepen, hoopt ze, dat dan op vrijdag, de weegschaal, als een door een wonder, minder
pondjes aan zal geven. Wie weet gebeurt dat wonder morgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten